Gastenboek bericht op 10/04/2019 - 12:10

Jeroen
PK 25

Vergeten jullie de volgende oude PK wijsheid niet?: "Noord-Oost met zon in april of mei, tel er maar een Beaufortje bij!"

In de zomer reizen we af naar verre oorden als Guincho en Moulay om daar de thermische winden mee te pakken, maar in Nederland hebben we in het voorjaar onze eigen thermische wind!

Op een zonnige voorjaarsdag zorgt de combinatie van de koude zee met de opwarming van het land (en de daardoor opstijgende lucht) voor het ontstaan van zeewind (haaks op de kust) welke naarmate de wind aantrekt steeds verder zal afbuigen naar rechts (Coriolis effect) en dus steeds meer langs de kust komt te staan. Als er daarnaast een basiswind langs de kust staat (NO), dan wordt deze dus versterkt door de zeewind. Zolang de zon z'n werk doet zal de zeewind steeds sterker worden, waardoor de versterking aan het eind van de middag al snel 5 knopen bedraagt en soms kan oplopen tot een knoop of 10. Zodra de zon onder is zal de wind ook snel weer afnemen.

Staat er op een zonnige voorjaarsdag dus NO voorspeld, let dan goed op de waarnemingen en hou eind van de middag/begin avond vrij! (een voorspelling van 12 kn kan soms al genoeg zijn!)

P.s. Scheveningen Zuid kan erg lekker zijn met een goede NO en aan de zuidkant van het Oostvoornse meer ligt een mooie freestyle kom (het kreekje).