Geschiedenis

Plankenkoorts is opgericht in 1981 en daarmee een van de eerste surfverenigingen van Nederland. Het begon allemaal met een advertentie in de Mare, het Leidse universiteitsblad. In het blad hadden sportleraren van de universiteit een oproep geplaatst met het verzoek wie er een windsurfvereniging wilde oprichten, aangezien windsurfen erg populair aan het worden was. Studievrienden Ernest Nijkamp en Rob Beereboom reageerde enthousiast op deze advertentie, maar geld & subsidie was er helaas niet.

Met weinig geld, maar wel veel enthousiaste surfers is toen gezocht naar surf materiaal, plek en vervoer. De eerste jaren werd er gesurft op ’t Joppe, de Kagerplassen bij Leiden. Hier werd een materiaal loods gebouwd in een oude varkensstal van een nabij gelegen boer en meteen werd er gezamenlijk vereniging materiaal gestald. Een oude trailer en Volkswagenbusje uit Brabant werden opgeknapt om de toen al ruim 100 leden en surfspullen te vervoeren naar het Veluwe meer, Veerse Meer & IJsselmeer. Ook werd er iedere maandag geborreld in ‘t Keizertje in Leiden.

Plankenkoorts groeit gestaagd door, maar na 14 jaar zijn bijna alle leden afgestudeerd en aan het werk. Er waren dus nog maar weinig studenten lid, maar in de zomer van 1994 komt daar verandering in. Arjan in ’t Anker, student aan de TU Delft, was fanatiek surfer en wilde met mede surfers een bus kopen. Al snel bleek er meer dan genoeg animo voor een surf bus en de Technische Universiteit wilde garant staan voor de aankoop hiervan. Op de sloop is toen een oude Volkswagen LT gekocht, die na wat aanpassingen klaar was voor surftrips! Deze bus kreeg de naam Jill & Stacy. Snel na de eerste aanschaf wordt een tweede bus gekocht, ook een Volkswagen LT genaamd de PK Bus, om nog meer te kunnen trippen en surfen! De reglementen, statuten en het materiaal uit Leiden zijn overgenomen uit Leiden en langzaam is Plankenkoorts steeds meer verschoven van Leiden naar Delft. Hiermee verdwijnt ook het woord Leidse voor de verengingsnaam en veranderde het in de huidige benaming: Studenten Windsurf Vereniging Plankenkoorts. 

Zowel in Leiden als Delft werd gezocht naar stalling voor surfspullen en ondertussen werd er iedere donderdag geborreld in de kelder van de Delftse Studenten Bond in Delft. In Delft werden een paar containers uit de Rotterdamse haven neergezet op het terrein van Siem de Jong, de Delftse windsurfwinkel. De stalling in Delft bij Siem de Jong wordt in 2005 verplaatst naar een kelder op de Drebbelweg van de TU Delft. Hier konden leden hun setje stallen en er was een shape ruimte waar leden boards konden shapen. Helaas moest deze shaperuimte na de brand op faculteit Bouwkunde vanwege veiligheidsoverwegingen worden gesloten. In 2012 werd er een alternatief gevonden en kon er in de Schiehallen aan de Schieweg weer worden geshaped. De borrellocatie was inmiddels veranderd naar ‘de boot’ op de Nieuwe Haven in Delft waar alle leden op woensdagavond konden komen borrelen.

In Leiden bleek het Valkenburgse Meer uiteindelijk de meest geschikte plek voor een surfstalling. Er werd een oude voetbalkantine opgekocht, maar werd bij een harde storm in september 1997 helaas omvergeblazen. In plaatst hiervan werden, net als in Delft, containers neergezet. Deze stalling breidt zich in 2008 uit van 4 naar 8 containers, met shape & omkleedruimte en chill plek. Dit wordt tot op heden gebruikt als het lesgeefcentrum van Plankenkoorts!

In 2012 is er al een tijdje sprake van het slopen van de kelder op de Drebbelweg en is er een oplossing gevonden. De homespot! De homespot heeft ruimte voor het surfmateriaal van de leden, heeft een chillruimte met een keukentje en een prachtige shaperuimte. Ook werd er in 2012 veranderd van borrellocatie van ‘de boot’ naar de Ciccionina oftewel ‘de Ciccio’ midden in het centrum van Delft waar elke woensdagavond de borrel plaatsvond. Eind 2014 is de borrelavond verplaatst naar donderdagavond in de Koornbeurs. Vanaf december 2017 borrelen we weer iedere donderdagavond in de Kurk vanaf 21.00uur.

 Het ledenaantal is inmiddels gegroeid tot over de 600 leden en ook het vervoer groeide mee. Meerdere bussen hebben bij Plankenkoorts hun kilometers gesleten: de Jill & Stacy (1995-1997), PK Bus (1997 -2001), PK Zus (2001 -2007), PK Bus Jr (2001 – 2006), PK Baas (2006 – 2008), PK Beest (2007-2012), PK Sjos (2008-2013), PK Beau Ford (2012-2014), de PK Toro (2013 - 2016) en de PK Reus (2015-2018). Op dit moment is Plankenkoorts in het bezit van 3 bussen: de PK VoortWaarts (2009), PK Piraat (2016) en PK Golf (2018).

Plankenkoorts is inmiddels de grootste studenten windsurfvereniging van Nederland, met surf stalling in Delft, surfcentrum in Leiden, meerdere surf bussen, borrels, feestjes, wind- en golfsurfcamps & wedstrijden! Maar als allerbelangrijkste worden er natuurlijk nog altijd geweldige trips gemaakt om op de mooiste plekken van de wereld te kunnen surfen!