Hoe de FAQ werkt de site?

Hoe de FAQ werkt de site?

Wooaaaa, awesome!! Nieuwe PK site! Eindelijk! De oude was zo onduidelijk, onoverzichtelijk, traag, moeilijk, outdated etc., dus goed dat er een nieuwe site is! Maareee... Hoe werkt deze nieuwe site eigenlijk en waar kan je bepaalde dingen vinden? Nadat je deze pagina hebt gelezen, hopen we dat de grootste vraagtekens zijn verdwenen!

Het ontwerp

De Plankenkoorts website zou de Plankenkoorts website niet kunnen zijn, als wind niet centraal zou staan. Daarom zie je aan de linker- en aan de rechterkant van de site een gekleurde balk. Deze balken geven de meest actuele waarnemingen van Hoek van Holland aan: links de windsnelheid, rechts de windstoten. De kleuren hiervan komen overeen met de kleuren die Windguru geeft voor bepaalde windsnelheden! Verder is er geprobeerd de site zo clean en strak mogelijk te houden, al zal hier en daar nog wel wat aan de opmaak geschaafd moeten worden, maar dit was voor ons ondergeschikt aan het technisch afmaken van de site.

Wind & Waves

Alleen deze kleurtjes geven natuurlijk niet voldoende info. Zoals je ongetwijfeld gezien hebt, staat er op elke pagina waar je komt, een Wind and Waves block aan de linkerkant. In dit block worden van Hoek van Holland, IJmuiden en VB de meest actuele meetgegevens getoond. Daarnaast biedt dit block meer mogelijkheden: Wanneer je op het plaatje van de spot klikt (het plaatje met de windroos er in) krijg je de HMC actueel, van danwel Hoek, danwel Wijk aan Zee. Wanneer je op 'Wind' klikt, wordt je doorgelinkt naar de Windguru pagina van die spot en wanneer je op Waves klikt kom je op de bijbehorende pagina van Magic Seaweed. Wanneer je op de titel van het 'block' klikt, kom je op de tijdelijke Wind & Waves pagina. Deze pagina zal nog worden uitgebreid / aangepast!

Nieuws en Activiteiten

Op de voorpagina staan 2 belangrijke onderdelen: De aankomende activiteiten en de laatste nieuwtjes. De activiteiten-slider, biedt het bestuur de mogelijkheid om elk type activiteiten een eigen kleur in de sliderbalk te geven. Dit houdt in dat de achtergrond van het verticale balkje, met daarin de naam van de activiteit, waar elk type een eigen kleur kan hebben. AC-feestjes kunnen bijvoorbeeld geel zijn, PWAC activiteiten blauw, etc. Dit zal er waarschijnlijk even in moeten slijten, in de toekomst resulteert het wellicht in het feit dat je direct bij aankomst op de PK site kunt zien dat er een dikke windsurfactiviteit aan zit te komen!

In het tekststukje over een activiteit in de slider, staat slechts een 'teaser'. Klik op de activiteit om op de pagina van de activiteit te komen en de volledige beschijving te lezen! Hier zal in de toekomst wellicht een optie komen om te reageren, in te schrijven voor dingen etc.


In het nieuwsblock staat altijd het nieuwste nieuwsbericht duidelijk aanwezig en de 3 laatsten staan in een rijtje er onder. In vergelijking met de oude PK site staat het nieuws dus iets duidelijker in beeld, wat soms best belangrijk is!
Zowel een lijst met activiteiten (agenda) als een lijst met nieuwsberichten is ook nog terug te vinden in het menu, onder 'Actueel'.

PK Online

Misschien wel het belangrijkste van de hele website: PK Online! Inschrijven voor bijvoorbeeld de bussen, zodat er gesurft kan worden! Daarom is deze functie natuurlijk weer duidelijk aanwezig! Het inschrijven voor PK Online onderdelen werkt nog als vanouds, het uitschrijven is licht veranderd. Wanneer je jezelf wilt uitschrijven klik je op 'Uitschrijven' en op de pagina die volgt vink je 'uitgeschreven' even aan. Als je dat doet is het uitschrijven gelukt.

Velen zal overigens opvallen dat de inschrijvingen van de dag er voor niet meer in het tabelletje staan. Dit leek ons niet per sé noodzakelijk, maar om toch in het verleden te kunnen kijken, is er bij het ontwerp van de module wel rekening mee gehouden. Sommige nerds op de oude site, wisten dat je door het verlagen van het nummer van de huidige inschijflijst, je weken, maanden, jaren terug kon gaan in de tijd. Een exacte datum vinden was echter een kwestie van interpolatie i.c.m. trial&error. Dit is verleden tijd. Als je bij Bus, Bic of VB Online in de adresbalk het woordje 'vandaag' of 'morgen' weghaalt en vervangt voor "/YYYY-MM-DD" (vergeet de / niet) kun je naar elke willekeurige datum in het verleden terugspringen.

Een ander belangrijk puntje van PK Online is dat de inschrijvingen niet langer te zien zijn wanneer je niet bent ingelogd. Op deze manier blijven bijvoorbeeld mobiele nummers etc. beschermd tegen zoekmachines als Google.

Guestbook

Het Guestbook werkt zoals het Guestbook moet werken. Verandering hierin is dat je niet langer een anti-spam hoeft in te vullen wanneer je bent ingelogd!

Mijn PK

Onder dit kopje van het menu vind je 3 links. Gegevens, Foto's en Bussaldo. Om met het laatste, het bussaldo, te beginnen: Dit werkt nog niet. Dit is wel iets dat nog zo spoedig mogelijk aan de site zal worden toegevoegd. Gegevens en Foto's werken wel. Bij de eerste kun je je eigen adres wijzigen, bij Foto's zie je de foto's waar je zelf in bent getagged.

Media

Onder Media vind je vooralsnog de 3 alom bekende onderdelen Surfari's, Activiteiten en Dagtrips terug. Hier vind je dus de fotoalbums die op de PK site staan! In de nabije toekomst zal hier ook een videopagina komen.
Een aantal leden heeft de rechten gekregen om foto's te bewerken. Het doel hiervan is om zo snel mogelijk zo veel mogelijk foto's weer te taggen. Dit kun je doen door op het tabblad 'Edit' te klikken en bij 'Personen op de foto' personen toe te voegen aan de foto! Heb je geen tabblad 'Edit' staan en wil je wel graag meehelpen, laat dit dan even weten aan een webprutser.

Vereniging

Onder vereniging vind je de onderdelen die voor de vereniging van belang zijn. Je vindt hier de FAQ, het smoelenboek, de commissies, het bestuur etc. De commissiepagina's en de bestuurspagina moeten nog gemaakt worden, maar ook dit zal spoedig gebeuren! Commissies kunnen hier straks wellicht eigen, interactieve pagina's krijgen die commissies op eigen wijze vrij kunnen gebruiken. Hier kan bijvoorbeel flyermateriaal materiaal voor de D&PC etc. worden bewaard.

Veiligheid

Anno 2012 is het natuurlijk not done om gevoelige gegevens onbeveiligd op te slaan. Zoals bijvoorbeeld rekeningnummers. Om die reden is een een encryptiesysteem aan de site toegevoegd, waardoor alle rekeningnummers gecodeerd in de database worden opgeslagen en alleen te decoderen zijn met een zogenaamde sleutel. Op die manier is de penningmeester de enige die toegang heeft tot jouw rekeningnummer. Wel zo relaxed!
Verder hoef je niet meer bang te zijn dat je telefoonnummer of foto's waarin je bent getagged, in Google te vinden zijn. Pagina's waar deze worden getoond (Busonline, fotoalbums) zijn afgeschermd van Google en van iedereen die niet is ingelogd. Op deze manier denken we dat ook hier de privacy van leden iets beter is beschermd.

Tot slot

Tot slot rest ons nog het volgende te zeggen: Aan de website wordt nog dagelijks gewerkt. Niet altijd zichtbaar (90% van het werk ziet de gebruiker eigenlijk niet), maar soms zullen dingen worden toegevoegd of veranderd. Verder kan het voorkomen dat de site tijdelijk in Onderhoudsmodus komt. Op dat moment is de site niet bereikbaar. Dat kan bijvoorbeeld als er dingen aan de database moeten worden gedaan, en het dus vervelend al dan niet schadelijk kan zijn als er bijvoorbeeld net 1 busonline of net 1 gastenboekbericht wordt toegevoegd. Uiteraard zullen we dit tot het minimum beperken, maar mocht het optreden vragen wij hiervoor voor jullie begrip! Daarnaast hebben wij de site uitvoerig getest, maar mocht het toch voorkomen dat iets niet werkt, onduidelijk is of wat dan ook, laat ons dat dan vooral weten en mail naar webprutser@plankenkoorts.com!


Veel plezier met de nieuwe Plankenkoorts website!

De Webprutscommissie